Afhankelijkheid als zielsles

Afhankelijkheid als zielsles. Bindingsangst en verlatingsangst zijn verschillende uitingen van dezelfde oer-wonde in ons zijn. De reden waarom het zich op een andere manier manifesteert is omdat het verbonden is met de mannelijke en vrouwelijke energie in onszelf. Dus afhankelijk vanuit welke energie je hoofdzakelijk leeft, zal je die oerwonde eerder ervaren als bindings- of als verlatingsangst. Dit heeft dus niets te maken met het geslacht wel met de energie.

Afhankelijkheid en verlatingsangst

Maw mannen kunnen evengoed verlatingsangst ervaren als vrouwen bindingsangst kunnen hebben. Bovendien kan je ook beiden hebben naargelang je beide energieën in jezelf heelt. De ene keer zal je merken dat je gedrag stelt die erop wijst dat je jezelf niet wenst te binden, de andere keer zal je merken dat je vastklampt aan iets of iemand omdat je niet alleen wil achterblijven.

Eerst wil ik aandacht geven aan verlatingsangst en daarmee gekoppelde afhankelijkheid. Dus je weet al dat dit verbonden is met een oerwonde in de vrouwelijke energie. Wanneer je merkt dat je vaak angst voelt om afgewezen te worden dan kan dit een uiting zijn van diepe verlatingsangst.

We hebben doorheen ons leven geleerd dat we iets of iemand buiten onszelf nodig hebben om gelukkig te zijn. Of het nu gaat om een dokter die je vertelt wat er met je scheelt. Of een gyneacoloog die je helpt om kinderen te baren. Een partner die je helpt met het gras afrijden of met het boren van gaten in de muur. Een loodgieter wanneer je met een waterlek zit. In zoveel zaken in ons leven werden we verteld en meer nog bevestigd in de overtuiging dat we anderen nodig hebben. Dat we het zelf niet kunnen.

Hierdoor zijn we afhankelijk geworden van iets en/of iemand buiten onszelf. Een diepe overtuiging dat er iets of iemand beter is dan jijzelf. Iemand die wijzer is en die dus beter weet wat het beste is voor jou. Al heel snel zie je het in de relatie tussen ouders en kinderen. Wanneer mocht jij voor het eerst iets zelf beslissen? Omdat je ouders de overtuiging hadden dat je zelf nog niet kon beslissen?

Vertrouw op je eigen bron

Toen mijn kinderen aangaven dat ze zich niet goed voelden op een specifieke school dan heb ik hen laten kiezen wat ze voelden dat beter was. En natuurlijk volgde ik ook mijn intuïte, maar uiteindelijk gaat het er om dat we onze kinderen en onszelf opnieuw leren vertrouwen. We zijn niet afhankelijk van anderen. Zelfs niet als het gaat om het voelen van liefde. Wanneer je angst voelt om geen liefde meer te voelen, weet dan dat dit een illusie is dat je als waarheid hebt aangenomen. Omdat dit was wat je ervaren hebt in de oude wereld. Maar liefde is er altijd voor jou en in jou.

In relaties zie je het vaak gebeuren dat wanneer één of beide partners voelen dat er iets in zichzelf zou afgewezen worden door de andere dat ze de neiging hebben om zelf weg te lopen. Hoe vaak voelen mensen zich alleen in relaties omdat ze zich aanpassen vanuit de overtuiging dat de andere meer van hen zal houden. Dus daarom stel jezelf de volgende vragen wanneer je te maken hebt met verlatingsangst:

  • waar heb jij je alleen gevoeld,
  • waar voelde jij je in de steek gelaten,
  • waar ben je zelf weggelopen (van jezelf, van een relatie,…)
  • waar heb jij je niet veilig gevoeld waardoor je niet je ware zelf kon tonen
  • wanneer had je voor de laatste keer het gevoel dat iemand je zou vangen als je zou vallen?
  • Ben jij er voor jezelf?

Veel mensen zijn op zoek naar een diepe connectie maar kunnen de intensiteit van die connectie niet aan omdat het hen laat verbinden met hun diepste emoties en dus ook de diepste angsten en trauma’s. Leer communiceren op een volwassen manier. Loop niet meer weg zoals je toen deed als een kind. Wat je geleerd hebt als kind is nu niet meer nodig. We lopen weg uit zelfbescherming net omdat we niet opnieuw of nog meer gekwetst willen worden. Maar weet dat dit enkel betekent dat de andere schaduwen in je spiegelt. Vraag hulp om alle angsten te transformeren zodat je jou volledig kan openen voor een diepe zielsconnectie.

Afhankelijkheid van het zelf

Als jij volledig voor jezelf kiest, geef je toestemming aan de ander om dat ook te doen. Open je hart voor liefde en wees dankbaar voor de lessen die liefde je leert. Transformeer je verdedigingsmechanismen tegen afwijzing want dat is ontstaan vanuit de oerwonde verlatingsangst en het gevoel iets te missen. Wat je diep in jou mist, is de liefde voor jezelf én de connectie met je bron/je ziel. Erken de pijn die je ervaart, laat het door je lichaam heen stromen en stuur het zo naar je voeten en je grondingskoorden zodat de aarde het kan transformeren in liefde.

Het probleem van afhankelijkheid gaat er vooral om dat we onze innerlijke gemoedstoestand laten bepalen door uiterlijke omstandigheden, personen of situaties. Onthecht van de nood aan uiterlijke personen en omstandigheden om liefde, geluk en vrijheid te ervaren. Zelfs om je overvloedig en rijk te voelen. Dingen veranderen voortdurend om meer te brengen waar je van houdt. Stem je af op je eigen bron en laat dan alles door je heen stromen, geef liefde aan wat er voorbij komt. Geef zonder verwachtingen want die creëren afhankelijkheid.

Laat iedereen zijn wie ze zijn en laat energie en liefde vrijelijk stromen. Heb geen verwachtingen van anderen en hecht je aan je eigen bron. Dan geef je niet alleen jezelf maar iedereen om je heen de vrijheid om zichzelf te zijn. Want liefde en zeker onvoorwaardelijke liefde wordt vrijelijk gegeven en ontvangen zonder dat er een bepaalde vorm of voorwaarden aan gekoppeld zijn. Tenslotte hetgeen waar we allen diep naar verlangen.

Tenslotte ligt elke wonde van de trigger in het verleden. Heel het, vergeef en laat het los. Herken je eigen waarde en weet dat je goed genoeg bent zoals je nu bent. Het is niet liefde die niet meer betrouwbaar is, wel de wonden die mensen hebben. Leer van wat de buitenwereld je toont, maar focus op jezelf want daar ligt de basis voor je geluk en heling.

In oneindige Liefde voor jou, in Liefde voor het leven,
In dienst voor ieders hoogste goed,

Lindsey
💚💫🔥

Wil je jouw eigen heler, coach en leraar worden? Om vervolgens jezelf te realiseren in dit leven als je ware essentie die je bent? Wel dan is het traject “zelfrealisatie vanuit een hartgedragen bewustzijn” jouw volgende stap. 

Meer inspiratie nodig, liever kijken dan lezen? 👀

Bekijk de video’s op YouTube waar ik regelmatig video’s post over leven vanuit een hoger bewustzijn en de collectieve energieën.

Gratis visualisaties en meditaties vind je ook op soundcloud.