Leer bewuste keuzes maken

Leer bewuste keuzes maken om jouw leven vorm te geven voor je hoogste goed. De manier waarop jij een keuze maakt, heeft te maken met de mate waarin jij bewust bent. Vandaar dat het belangrijk is om bewuste keuzes te leren maken.

Wanneer je bewuste keuzes maakt, kies je meer in lijn met je ziel en dus je essentie. Deze blog is er om jou op weg te helpen in het maken van bewuste keuzes afgestemd op wie je hoort te zijn. Want in deze tijd kan je niet blijven ontkennen wie je werkelijk bent. Je wordt in die richting gestuurd totdat je die bewuste keuze maakt!

In deze blog zal je

 • leren bewuste keuzes maken
 • de angst verminderen om te kiezen en om iets te verliezen
 • leren in overgave te leven aan je uiteindelijke keuze (wat een deel is van het leerproces waarbij je zal leren dat “falen” een onderdeel is van het leven)

Foute keuzes

Vooraleer we dieper in dit onderwerp duiken, is het belangrijk te weten dat er geen foute keuzes bestaan. Door te leren bewuste keuzes te maken leer je jouw angsten (h)erkennen wanneer het gaat over het maken van keuzes. Je krijgt meer inzicht in de overtuigingen die je nu hebt en dus ook meer zicht op wie je werkelijk bent. En wat je altijd gedacht hebt over het leven en jezelf maar wat niet langer bij je essentie past. En dit alles aan de hand van een stappenplan die je kan gebruiken bij het maken van een keuze. Kortom leren bewuste keuzes maken helpt je om meer (zelf)vertrouwen te krijgen wanneer je keuzes mag maken. Bovendien helpt dit dan weer om eventueel faalangst te verminderen. Want gaandeweg door keuzes te maken, zal je ervaren dat je altijd opnieuw een nieuwe/andere keuze kan en mag maken. Dus er gaat nooit iets verloren, je leert voortdurend bij.

 

1      Wat is de keuze?

Er zijn verschillende redenen waardoor we niet kunnen of durven kiezen. Echter wanneer je leert dat er geen foute keuzes zijn, verminder je de “stress” rond die keuze. Ik weet ook dat het makkelijker gezegd dan gedaan is, maar daag jezelf uit met tegen jezelf te zeggen “ik kan geen foute keuze maken” en kies vervolgens.

Het vraagt wat oefening totdat je deze affirmatie ook écht gelooft en daarom is het goed om de verschillende stappen te gebruiken die ik hier met je deel. Dan kan je ze gebruiken bij elke keuze waar je merkt dat je “twijfelt” of waar je angst voelt. Uiteindelijk zal je door telkens dieper op het gegeven in te gaan, elke keer iets leren over wie jij werkelijk bent.

In de eerste stap is het belangrijk dat je helder en concreet neerschrijft waar jouw keuze over gaat. Ben je heel creatief, haal je talent dan boven en teken je keuze. Volg je gevoel hierin. Zet een leuk muziekje op (als dat kan en je dat wilt) of zet je buiten in de natuur. Dit alles helpt je om bij je gevoel te komen (en te blijven) ipv de gekke sprongen van je angstige hoofd te volgen.

Als je klaar bent, beantwoord de volgende vragen:

 • Wat is je hulpvraag? Wat is je keuze?
 • Wat zijn de mogelijkheden waaruit je kan kiezen?
 • Zouden er nog andere mogelijkheden zijn die je nu nog niet ziet?

Probeer zo goed en zo concreet mogelijk te zijn want in de volgende stappen gaan we er dieper op in. Dus de eerste stap is je keuzes helder krijgen. En beperk je niet tot twee mogelijkheden, er zijn veel meer mogelijkheden. Open je gedachten, verruim je bewustzijn en laat spirit je de andere mogelijkheden tonen.

2      Welke gedachten bepalen je keuze?

Dat je wrijving en obstakels nodig hebt om te groeien, zal je wellicht wel weten. Misschien leerde je vroeger om moedig te zijn en door te zetten. Laat staan dat je de kans kreeg om je emoties te uiten als je angst, verdriet of boosheid voelde. Met die emoties gaan we in de volgende stap aan de slag.

Wanneer je voor een keuze staat, gaan we niet automatisch stilstaan bij de gedachten die de keuze bij ons oproept. Daarom ook hier weer een aantal vragen om je bewust te worden van de gedachten die op dat ogenblik jou beïnvloeden. Als je dat fijn wenst, kan je eerst een ademhalingsoefening doen om in het nu en uit je hoofd te komen. Neem even de tijd, zorg dat je niet gestoord wordt en geef dan antwoord op de volgende vragen:

 • Wie hoor ik te zijn in deze situatie?
 • Wat wilt u dat ik doe?
 • Welk resultaat verwacht ik bij elke mogelijkheid?
 • Welke keuze mag ik maken?
 • Wat was je eerste reactie op de voorstelling van het werkelijk zijn van elke mogelijkheid?

Wat is jouw sacred space?

Om dicht bij jezelf te komen en jezelf beter te begrijpen, is het belangrijk dat je een sacred space hebt. Iedereen heeft een eigen ruimte nodig, een sacred space. Of het nu fysiek is in de vorm van een aparte kamer of een chalet in de tuin. Nog belangrijker is om te beseffen dat je ook in gedachten een sacred space creëren. Dit is een plek waar je naartoe kan keren wanneer je even wilt ontsnappen aan het leven. Een plek waar je kan ZIJN, een plek waar je tijd kan nemen om keuzes te maken. Vaak worden dergelijke plekken gebruikt bij visualisaties zoals een strand, een plek in het bos of wat dan ook. Zorg dat je voor jezelf ook dergelijke plek hebt. Want wanneer de buitenwereld te druk en overweldigend wordt dan kan je naar je sacred space om op te laden en eventueel inzichten te ontvangen.

3      Welke emoties beïnvloeden je keuze?

Eens je weet waarover de keuze gaat, kan je zakken naar het level van de emoties. Want ook die bepalen jouw keuze. Emoties zijn de taal van je ziel. Maar emoties kunnen ook misleidend zijn wanneer het gevoelens van angst zijn bvb. Door je gevoelens niet weg te wuiven maar er met aandacht naar te kijken, zal je weten welke keuze beter voor je is. Wat goed voelt en je enthousiast maakt dat is de weg van je ziel.

Elke angst die je voelt, vertelt je iets over de situatie én meer nog over wie jij bent. Door in die angst te gaan zitten, zal je ontdekken wat er werkelijk speelt. Bijvoorbeeld faalangst is niet zomaar de angst om te falen. Bij vele mensen zit de nood aan erkenning van anderen daar onder, of de angst om alleen te zijn of de angst dat er niemand (meer) van je zal houden.

Bij angst kan jij jezelf altijd de vraag stellen “is deze angst wel realistisch?” Bij mij hielp het om te kijken of de situatie levensbedreigend was of niet. Dit hielp me om mijn gedachten van die angst los te koppelen en objectief de emotie aan te kijken. In elke situatie was er geen sprake van levensbedreiging waardoor ik dan geen objectieve reden meer had om me angstig te voelen in die situatie. Dat kan jou ook helpen in het begin.

Kiezen is verliezen

Hiermee komt ook het idee kiezen is verliezen. Hoe vaak heb je dat al niet gehoord? Ik heb het in ieder geval als kind en puber meermaals gehoord. En weet je wat? Dat is een foutieve overtuiging. Ja het klopt dat je soms compromissen hoeft te maken. Maar ook daar zit een les in zodat we zouden leren helder te weten wat we nu écht willen i.p.v. alles een beetje. Of uit angst iets te missen, geen keuzes durven te maken. Om je bewust te worden van de emoties die je beïnvloeden, kan je onderstaande vragen beantwoorden. Als je dat wenst, kan je voorafgaand eerst een transmissie beluisteren waarin je contact maakt met je Bron en je Hart. Het kan je helpen om een beter inzicht te krijgen in de emoties die zich op dit moment aan jou tonen. Je kan ook snel met je hart verbinden door je hand op je hart te leggen en te vragen: welke boodschap heb je voor mij?

Dit zijn de vragen:

 • Hoe wil ik me voelen na het maken van de keuze?
 • Welke angst schuilt achter de keuze?
 • Wat vertelt deze angst over mij?
 • Is de angst realistisch?
 • Wat is het ergste dat er kan gebeuren?
 • Wat is de kans (%) dat dit ook effectief zou gebeuren?
 • Voel je verdriet?
 • Voel je boosheid, frustraties?

Lukt het nog niet om al een beter zicht te krijgen naar welke keuze je voorkeur uitgaat? Maak dan een lijst met alle voor- en nadelen per keuzemogelijkheid. Geef een cijfer aan alle voor-en nadelen. Dat cijfer vertelt je hoeveel het voor- of nadeel voor jou doorweegt in je beslissing. Door de optelsom te maken, krijg je een indicatie.

Let wel op! Dit is een oefening die je gemakkelijk kan manipuleren vanuit je overtuigingen. Dus gebruik deze enkel als je niet anders kan of om meer inzicht te krijgen in de keuze die je mag maken. Want voor mezelf lukte dit nooit omdat ik hier mezelf voortdurend saboteerde natuurlijk…

4      Wat vertelt je ziel jou?

Daarom leerde ik om nog meer te vertrouwen en blindelings de boodschappen op te volgen die ik mocht ontvangen. Want niet enkel je emoties en je gedachten geven je meer informatie over welke keuze het beste bij je past, ook je fysieke lichaam. Waar je gedachten je voor de gek kunnen houden én je via je emoties kan worden misleid, liegt je lichaam nooit.

Stap 4 is dus luisteren naar je lichaam. Welke sensaties word je gewaar? Waar voel je spanning, is er een verschil in temperatuur of spierspanning?  Omdat je dit gemakkelijker kan doen via een bodyscan, heb ik een audio toegevoegd, zodat je dit onder begeleiding kan doen als je dat wenst.

Kies max. 2 situaties of mogelijkheden waarvoor je wilt kiezen, waarna je kan beslissen of je er mee verder gaat of niet. Zet vervolgens de audio op terwijl je luistert naar de bodyscan.

Wat vertelt je lichaam jou over de beslissing die je mag nemen? Wat gebeurt er tijdens de oefening? Door deze oefening kan jij je afstemmen op je ziel, op je energie.

Evalueer en kies

Het belangrijkste bij het maken van een keuze is hetgeen je doet nadat je de beslissing genomen hebt. Namelijk overgave aan de keuze die je gemaakt hebt. Twijfel niet meer en ga niet meer terug… Wanneer je alle stappen grondig hebt doorlopen, dan is er geen enkele reden om te gaan twijfelen aan je keuze.

Ja het kan zijn dat nadien bleek dat je beter het andere had gekozen. Maar had je dan geweten dat je keuze niet bij je paste of niet de meest optimale beslissing was?

Nee. Het is namelijk door te kiezen & te ervaren dat we leren. Het is door keuzes te maken dat je ten volle weet wat er bij je past & wat je beter loslaat. En dat is het leerproces wat “leven” heet.

Kies & beslis! Neem de stappen die bij de keuze passen en maak je leven een om trots op te zijn. Wijsheid is immers ervaring en kennis die in het dagelijks leven gebruikt wordt. Hoe meer ervaringen jij hebt, hoe meer wijsheid je kan integreren.

Geniet ervan!

Leer jezelf kennen & integreer alle delen van dat zelf. Heel de schaduwen en transformeer blokkades dan is jouw lichaam een zuivere kristal die alles onmiddellijk kan ontvangen en laten verschijnen in jouw uiterlijke wereld. Ben jij hier klaar voor? Eerlijk zijn hé.

In Liefde voor het leven,
In dienst voor ieders hoogste goed,

Lindsey & je lichtteam

💚💫

Liever kijken dan lezen? 👀

Bekijk de video’s op YouTube

Nood aan gratis visualisaties? Beluister ze op soundcloud.

Elke dag een inspirerend post of tarotreading lezen mbt de huidige energieën? Dan moet je me zeker ook volgen op Instagram 😉